» Sedma nedjelja kroz godinu «

Glasnik Župe Gradnići

Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige Levitskog zakonika
Gospodin reče Mojsiju: »Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: ‘Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!
Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ja sam Gospodin!‘«
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Milosrdan je i milostiv Gospodin.
 
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!

On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.

Milosrdan je i milostiv je Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Braćo! Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi. Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. Jer
Gospodin reče Mojsiju: »Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: ‘Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!
Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ja sam Gospodin!‘«
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Milosrdan je i milostiv Gospodin.
 
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!

On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.

Milosrdan je i milostiv je Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Braćo! Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi. Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu. I opet: Gospodin poznaje namisli mudrih, one su isprazne. Zato neka se nitko ne hvasta ljudima jer sve je vaše. Bio Pavao, ili Apolon, ili Kefa, bio svijet, ili život, ili smrt, ili sadašnje, ili buduće: sve je vaše, vi Kristovi, a Krist Božji.
Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«
Riječ Gospodnja.

Tumačenje liturgijskih čitanja

Prvo čitanje (Lev 19, 1-2.17-18)
Nakon prvog dijela u kojem se govori o bogoštovlju, sa sedamnaestim poglavljem u knjizi Levitskog zakonika otvara se zbirka zakonâ koja se uobičajeno naziva »Zakon svetosti«. Unutar tog odijeljka , osobito u 19. poglavlju, u više se navrata ponavlja tvrdnja na temelju koje Bog izriče svoje zahtjeve Izraelu: »Ja sam Gospodin [Bog vaš]«. Njome se želi pokazati da zakon nije neka zasebna stvarnost, nego da pretpostavlja objavu Boga koji ljubi i koji oslobađa. Osim podsjećanja da je Bog osloboditelj ovdje se Bogu pridodaje drugi jedan česti naziv: kaže se da je Bog svet i da on svoju svetost priopćava Izraelu. Svetost Božja je njegova apsolutna i dubinska različitost, koja međutim ne ostaje zatvorena u sebi samoj, već se po njegovu milosnom izboru priopćava drugima. To je razlog zašto udijeljeni dar obvezuje narod na odgovor, ali mu ne osigurava povlasticu u odnosu na druge narode: isključivo pripadanje Bogu traži od Izraela da živi u skladu s primljenim pozivom. Ima stavova nepomirljivih s tim pozivom, kao što su mržnja i osveta, I još jače naglašavaju završni poziv – »Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe« – kojega će sâm Isus citirati zajedno s Pnz 6, 5. Solidarnost sa sunarodnjakom, bratska opomena koja u korijenu ozdravlja svaki sukob,.

Drugo čitanje (1Kor 3, 16-23)
Pavao želi ukazati Korinćanima na ono što u njihovom ponašanju priječi djelovanje Duha. Ponos i podjele ruše građevinu Božju, to jest zajednicu oskvrnjuju djelo koje Bog želi dovršiti i na koje je ljubomoran: tko se usudi napasti što pripada Bogu, sâm će doživjeti uništenje. Ako je istina da Crkvu, hram Božji, nikakva sila neće moći nadvladati, isto tako je istina da svaka pojedina zajednica, svaka mjesna Crkva mora paziti da pukotine ne ugroze njezinu cjelovitost. Nakon te opomene Pavao zaključuje svoje razmišljanje o mudrosti (rr. 18-23), podsjećajući da će samo onaj koji ponizno prihvaća ludost križa moći postati uistinu mudar. Postoji put kojeg treba proći: od samodostatne mudrosti starog čovjeka, do mudrosti malenih kojima Bog objavljuje svoj naum (Mt 11, 25).

Evanđelje (Mt 5, 38-48)
Za vršenje pravednosti koja je »veća« od one koju vrše pismoznanci i farizeji (20. r.), nužno je ljubav prema bližnjemu proširiti i na neprijatelje. To je najbolji način oponašanja Boga, njegove svetosti i savršenosti (48. r.). Više se neće činiti diskriminatorna djela: u srcu učenika koji žive blaženstva molitva za progonitelje je prvi odgovor u izgradnji novih odnosa prema onima koji su neprijateljski raspoloženi. Molitvi se pridružuju geste koje trebaju odražavati sinovski odnos uspostavljen s Ocem, i svima omogućiti da upoznaju i dožive Božje očinsko lice. Kao u 5. i 9. retku, i ovdje Matej govori o »sinovima Božjim« i u oba slučaja tim pojmom naziva onoga koji znade izgrađivati odnose mira i ljubavi.»Savršenost« (kako pokazuje grčki pridjev téleios, koji je upotrijebljen u susretu Isusa i bogatog mladića Mt 19, 21) se ostvaruje bezuvjetnom i sveopćom ljubavlju koja potiče na hod za Isusom i koja nikad neće moći biti matematički rezultat legalističke poslušnosti. Ona je u bîti dar i zalaganje koje učenik vidi da se trajno očituje u susretu s Isusom Kristom.

Župne obavijesti

Darovatelji za crkvu u Blatnici:
Vinko Grbavac +Nikole 100 KM

Župne kateheze
U ponedjeljak 27.veljače u 19 sati nastavljamo s održavanjem župnih kateheza. Gost predavač na katehezi biti će iz zajednice Cenacolo iz Međugorja.

SHKM 2017. u Vukovaru
Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), pod geslom „Krist, nada naša“ (usp. 1 Tim 1, 1), održat će se 29. i 30. travnja 2017. u Vukovaru, u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ureda HBK za mlade. Svi koji su zainteresirani za odlazak u Vukovar mogu se prijaviti do ponedjeljka 20.veljače u župni ured, prijave se šalju u utorak.

Web stranica župe
Otvorena je web stranica župe Gradnići. Na stranici će biti sve informacije vezane za sekcije koje djeluju u našoj župi, župne obavijesti te ostale informacije iz drugih župa i iz svijeta. Stranica je još uvijek u izradi tako da svi koji imaju želju pisati za stranicu mogu se javiti župniku. Adresa web stranice: http://zupagradnici.com/

Razglas u Blatnici
Ubrzo će doći radnici postaviti novi razglas trebamo skupiti još novaca. Tko je u mogućnosti i želi darovati za razglas može se javiti župniku.

Maškare
U utorak 27.veljače naši mladi i djeca maškarit će se kroz selo, oni koji žele mogu ih ugostiti pripremiti krafne ili slatkiše. Skupa će se vratiti do dvorane gdje će u 19 sati biti održan prigodan program.

Hodočašće u Fatimu
Hercegovačka franjevačka provincia organizira Hodočašće u Fatimu 2017.
o 100-toj obljetnici Gospinih ukazanja u Fatimi. Jedan program započinje putovanjem autobusom iz Hercegovine do Fatime – od nedjelje 26. veljače do povratka zrakoplovom iz Lisabona u Mostar, u ponedjeljak 6. ožujka 2017. godine. Drugi program započinje u ponedjeljak 6. ožujka – letom iz zračne luke u Mostaru do Lisabona, zatim hodočasničkim putovanjem autobusom od Fatime do Hercegovine, u ponedjeljak 13. ožujka 2017. godine. CIJENA ARANŽMANA po osobi u 1/2 ili 1/3 sobama: 725,00 EUR
Djeca do 12 godina: 470,00 EUR
Obiteljski vikend

Franjevački svjetovni red Mostar organizira Obiteljski vikend u Karmelu sv.Ilije – Buško jezero. Vikend se organizira od 10 – ožujka 2017. godine. Predavač na susretu je Željka Markić, osnivač i voditelj udruge Obiteljski centar. Cilj programa jest da se obiteljima pruži mogućnost zajedničkog druženja u duhovnom ozračju Karmela kroz tri dana intenzivne korizmene duhovne obnove i obiteljskog savjetovanja. Cijena cijelokupnog susreta po osobi (noćenje, doručak, ručak, večera):
Odrasli i djeca starija od 12 god. – 110 KM
Djeca od 7-12 god. – 55KM
Djeca do 7 god. – besplatno

Odlazak u Zagreb
Odlazak u Zagreb na svečanu akademiju o fra Didaku Buntiću biti će u utorak 21.veljače oko ponoći. Zbog odlaska u Zagreb župni vjeronauk u Blatnici neće biti održan u srijedu, drugi svećenik predvodit će svetu misu i klanjanje u Blatnici.

Primanja i obećanja Frame
U nedjelju 26.veljače s početkom u 18 sati u našoj župi biti će primanji i obećanja naših framaša, zbog toga neće biti mise u 11 sati. Tom prigodom u ovom tjednu biti će organizirana jednodnevna duhovna obnova za framaše i bilo bi lijepo da svi sudjeluju. Roditelji framaša pripremiti će hranu kojom će ugostiti ostale framaše koji će doći ali i svi ostali koji su u mogućnosti mogu donijeti nešto za naše framaše. Hranu možete donijeti u nedjelju tokom dana do večernje mise.

Sastanak trećeg reda
Sastanak trećara biti će u utorak 21.veljače u Čitluku u 18 sati.

Grupe za čišćenje: Crkvu čisti grupa broj 26.

Kršteni su:
1. Nikola Vučić, sin Gorana i Helene r. Ostojić iz Blatnice. Kršten u Gradnićima 18.2.2017. Kum: Antonio Bevanda
2. Iva Kvesić, kći Alena i Andrijane r. Ćorić iz Blatnice. Krštena u Gradnićima 18.2.2017. Kuma: Jelena Pehar

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim