» Glasnik župe – 28.N.K.G. «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige Mudrosti

Pomolih se i razbor dobih; zavapih i primih duh mudrosti. Zavoljeh je više nego žezla i prijestolja i ništa ne cijenih bogatstvo u usporedbi s njom. Nisam je htio uspoređivati ni s draguljima, jer je sve zlato pred njom kao malo pijeska, a srebro je prema njoj kao blato. Ljubio sam je više od zdravlja i Ljepote i zavolio više od svjetlosti, jer njezin sjaj bez prestanka svijetli. A s njome su mi došla sva dobra i od ruku njezinih blago nebrojeno.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Pripjev: Nasiti nas smilovanjem svojim da kličemo!

Nauči nas dane naše brojiti
da steknemo mudro srce.
Vrati se k nama, Gospodine! Ta dokle ćeš?
Milostiv budi slugama svojim!

Jutrom nas nasiti smilovanjem svojim
da kličemo i da se veselimo u sve dane!
Obraduj nas za dane kad si nas šibao,
za ljeta kad smo stradali!

Neka se na slugama tvojim pokaže djelo tvoje
i tvoja slava na djeci njihovoj!
Dobrota Gospodina, Boga našega, nek

bude nad nama!
Daj da nam uspije djelo naših ruku,
djelo ruku naših nek uspije!


Čitanje Poslanice Hebrejima

Živa je riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun.

Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita:

»Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!«

On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.

Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.«

Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«

Petar mu poče govoriti: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni.«

Riječ Gospodnja.

Radost življenja

Nasiti nas smilovanjem svojim da kličemo!

Nauči nas dane naše brojiti
da steknemo mudro srce.
Vrati se k nama, Gospodine! Ta dokle ćeš?
Milostiv budi slugama svojim!

U činu stvaranja, Bog je čovjeku darovao slobodnu volju. Tako čovjek može sam odlučivati o sebi. Može sam sebe izgrađivati, daleko od Božjeg nauma. Na svakoj je osobi odlučiti hoće li u svom življenju u vidu imati Boga ili će svoj pogled uprijeti u drugu stranu. I čovjek jest jedno čudesno biće. Kroz povijest čovječanstva upravo možemo vidjeti koliko se čovjek izgrađivao i koliko je napredovao na svim područjima. Čovjek je primio moć stvaralaštva te po njoj može i samog sebe nadići. I svatko od nas u svom vlastitom životu primijeti kako se kroz rad i napor rađaju lijepe stvari. Nekad im se ni u snu ne bismo nadali, ali kroz volju, trud i upornost nastaju čudesne stvari. Čovjek stvara i divi se svojoj sposobnosti stvaranja.

Čovjekova se sličnost s Bogom, njegovim Stvoriteljem, očituje i u činu stvaranja. Stoga čovjek kad god stvara, treba stvarati u ime Božje, uz Božju pomoć. Koliko god čudesan čovjek bio, on ipak nije čudesan svojom zaslugom. Bog je taj koji mu je dao da može biti te tako i stvarati. Bez Boga bi sve to bilo nemoguće. Što god činili, počevši od najmanjih i najneznatnijih stvari, moramo to činiti uz Božju pomoć. Psalmist moli Boga da nas sve nauči »dane naše brojiti da steknemo mudro srce«. Brojanje dana ili, jednostavno rečeno, življenje ne može na zemlji biti sretno bez Boga. Čovjek jest čudesan i zapanjujuće sposoban, ali sve njegovo znanje može u njemu samome proizvesti veliku gorčinu i tjeskobu. Jer upravo spoznavanjem svijeta i njegovih zakonitosti uviđa da je on, unatoč svojoj sposobnosti, maleno biće koje u velikom svijetu kakav je ovaj naš malo toga može popraviti. Stoga je uistinu mudar onaj koji svoj život gradi na čvrstoj stijeni – Isusu Kristu. Tako čovjek, usprkos olakšavanja i uljepšavanja življenja pomoću svog znanja, može ostati duboko nesretan i tjeskoban ako njegovo življenje nije prožeto živim Bogom.

Molimo Boga da nas u našem življenju svakog novog jutra nasiti svojim smilovanjem »da kličemo i da se veselimo u sve dane!« Tražiti Božje smilovanje znači priznati Bogu vlast nad svojim životom. Tim priznanjem stavljamo sebe i svijet u jedini ispravni poredak. Neka svaki naš dan i svaki naš rad bude priznanje Bogu da bez njega ne možemo, da smo njegovi i da samo u njemu leži sav svijet. Takvo će nas življenje učiniti radosnima i ispunjenima, unatoč nekih razočaranja, jer znamo tko vodi ovaj svijet i znamo da je jedini Bog siguran. Dopustimo Bogu da nam se smiluje i da uđe u naš život. Ponizimo se pred njih i zadobit ćemo radost života!

fra Zvonimir Pavičić

Izvor: fra3

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       15.10.2018. Gradnići, 07:00h:

Katica i Braco Zubac za svoje ++.

Utorak,

16.10.2018.

Gradnići, 07:00h:

Nikica i Josipa Zubac na nakanu.

Srijeda,

17.10.2018.

Blatnica, 18:00h:

Danica Rozić za sve ++ iz obitelji Rozić i Tolj.

Četvrtak,

18.10.2018.

Gradnići, 07:00h:

Stjepan Zubac s obitelji za + fra Tomu Zupca.

Petak,

19.10.2018.

Gradnići, 07:00h:

Stjepan Zubac na nakanu.

Subota,

20.10.2018.

Gradnići, 07:00h:

Obitelj Bartula za sve ++ iz obitelji Bartula i Vučić.

Gradnići, 15:00h:

Krštenje: Ana Grbavac.

Nedjelja,

21.10.2018.

Blatnica, 09:00h :

Ruža Vučić za + Vidana i ost. ++.

Gradnići, 18:00:

Pro populo.

Gradnići, 18:00:

Vjenčanje: Frano Soldo i Veronika Zubac.

Župne obavijesti

Obnova krova stare župne kuće u Gradnićima

Hvala svima koji su nas podržali u obnovi krova stare župne kuće iz 1756.godine. Radujemo se što možemo očuvati starinu i doprinijeti  promoviranju njene ljepote onima koju u župu dođu. Radovi na krovu se bliže kraju, vjerujemo kako ćemo uz Božju providnost i vašu pomoć  isplatiti sve radove. Hvala svim našim dobročiniteljima i onima koji će to još biti.

Darovatelji za obnovu  krova stare župne kuće u Gradnićima

Ljubo Prskalo (Nikolić) – 120 KM

Jozo Buntić – 50 €

Nikola Prskalo (+ Drage) – 100 €

Ivica Marinčić – 100 KM

Darovatelji za Novo groblje u Blatnici:

Obitelj + Križana Vućića – 400 KN

Darovatelji za mrtvačnicu u Blatnici

Obitelj + Frane Rozića – 100 KM

Ispravak iz prošloga broja: Za Biblijski vrt: Obitelj + Frane Rozića – 50 KM

Hvala našim dobročiniteljima!

Duhovna obnova za župu

Kao što smo prošlu nedjelju najavili, danas u nedjelju, 14 listopada imamo duhovnu obnovu za župu i one koji u župu dođu, za mjesec listopad. Program duhovne obnove započinje u 17: 30. Još jednom vas sve pozivamo: dođite na duhovnu obnovu jer mi je organiziramo radi vas i radi vašega dobra.

Listopadska pobožnost

U mjesecu smo listopada, stoga vas pozivamo na intenzivniju molitvu krunice. Bez molitve ne možemo uspjeti u svome životu posebice u ovim kriznim vremenima. Stoga nemojmo odgađati molitvu, jer ona može čuda činiti.

Doživotni zavjeti naših Trećara

U nedjelju 28. 10. pod večernjom misom u 18 sati dati svoje doživotne zavjete dat će naši Trećari. Veliki je to događaj i za njih i za našu župu, jer se time službeno, nakon dugo godina ponovno oformljuje Treći red u našoj župi, a nekada je bio mnogobrojan u staroj župi Gradnići. Stoga vas molimo do njihovih zavjeta, molite za njih, neka im Bog da mir i ustrajnost na njihovom franjevačkom putu, a molite i za nova zvanja u našemu Trećemu redu.

Donacija papira

Molimo sve koji žele i koji su u mogućnosti da doniraju A4 papir za potrebe printanja našeg župnog listića koji izlazi svake nedjelje.

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 6.

  1. po redu “Didakovi dani” u Gradnićima

Ove godine u župi sv. Blaža u Gradnićima obilježavaju se 15. po redu “Didakovi dani”.

Program započinje u četvrtak, 18. listopada. Oko 10 sati počinju se okupljati slikari koji će ovogodišnju slikarsku koloniju započeti isti dan oko 12 sati stvarajući svoja djela u “Biblijskom vrtu” u Gornjoj Blatnici. Tamo će slikati 3 dana.  U 12 sati istoga dana bit će predstavljanje  15. “Didakovih dana”, pred rodnom kućom fra Didaka Buntića na Paoči. Taj isti dan, župa organizira pjesničko – literarno večer ispred župne kuće u Gradnićima u 19 sati na kojoj će nastupiti učenici osnovnih i srednje škole u Brotnju sa svojim literarnim radovima kao spomen na fra Didaka prosvjetitelja koje je opismenio mnoge u Hercegovini.

Drugi dan, u petak 19. listopada, nastavljamo s likovnom kolonijom, a uvečer će biti svečano otvaranje 15. “Didakovih dana” u Mostaru u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u 19 sati. U programu će nastupiti glazbene škole s prigodnim programom, a “Dane” će otvoriti rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

U subotu je upriličen koncert Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba zajedno s glazbenim školama iz Sarajeva, Širokoga Brijega i Čitluka u Novoj crkvi u Gradnićima s početkom u 19 sati.

U nedjelju, 21. listopada, program započinje otvaranjem izložbe slikara koji su tu stvarali tri dana u župnoj dvorani u 17 sati, potom se nastavlja slavljem svete mise koju predslavi fra Robert Jolić, a nakon mise bit će upriličeno predstavljanje monografije “Župa Brotnjo – Gradnići” autora fra Roberta Jolića u staroj župnoj crkvi u Gradnićima.

Kroz sve dane bit će upriličen i molitveni program, 18. , 19. i 20. listopada u 18. sati u staroj crkvi u Gradnićima, pod nazivom: “Molitva za hrvatski narod”, u spomen na fra Didaka koji se svesrdno zalagao za napredak i opstanak hrvatskoga naroda u ovim krajevima.

Također, Treći franjevački red iz Gradnića organizira humanitarnu akciju pomoći jednoj obitelji u spomen na fra Didaka koji je spasio 20 000 djece od gladi.

  RASPORED AKTIVNOSTI

Utorak, 16.10.2018. Gradnići:

Župni vjeronauk  od 1.-4. razreda počinje kada se osposobi dvorana.

Srijeda, 17.10.2018. Blatnica:

17:30  – krunica.

18:00 – sv. misa i klanjanje.

19:00 – Treći franjevački red

Četvrtak, 18.10.2018. Gradnići:

Župni vjeronauk  od 5.-8. razreda počinje kada se osposobi dvorana

Gradnići:

17:30 – molitve za hrvatski narod

18:00 – sv. misa i klanjanje

19:00: Program “Didakovih dana”

Petak, 19.10.2018. Gradnići:

18:00 –Molitve za hrvatski narod

19:00: Program “Didakovih dana”(Kosača)

Subota, 20.10.2018. Gradnići:

10:00 – prvopričesnici

10:45 – ministranti

12:00 – mala frama

16:00 krizmanici

18:00 – molitve za hrvatski narod

19:00:  program “Didakovih dana”

Blatnica.

11:30 – ministranti

13:00- mala frama

Nedjelja, 21.10.2018. Program “Didakovih dana”
© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim