» Glasnik župe – 25.N.K.G. «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige Mudrosti

Rekoše bezbožnici:

»Postavimo zasjedu pravedniku jer nam smeta

i protivi se našem ponašanju,

predbacuje nam prijestupe protiv

Zakona i spočitava kako izdadosmo odgoj svoj.

Pogledajmo jesu li istinite riječi

njegove, istražimo kakav će biti njegov svršetak.

Jer ako je pravednik Božji sin, On će se za

nj zauzeti i izbavit će ga iz ruku neprijateljskih.

Zato ga iskušajmo porugom i mukom

da upoznamo blagost njegovu

i da prosudimo strpljivost njegovu.

Osudimo ga na smrt sramotnu,

jer će mu, kako veli, doći izbavljenje.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Pripjev: Bog krijepi život moj!

Spasi me, Bože, svojim imenom
i jakošću svojom izbori mi pravdu!
Poslušaj, Bože, moju molitvu
i usliši riječi usta mojih!

Oholice ustadoše na me
i moj život traže silnici:
na Boga se ne osvrću.

Evo, Bog mi pomaže,
Gospodin krijepi život moj.
Od srca rado ću ti žrtvovati,
slavit ću ti ime, Gospodine, jer je dobrostivo.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Predragi: Gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo. A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir. Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.

Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«

Riječ Gospodnja.

Prvi ili posljednji, pitanje je sad

Isus iznova ulazi u ljudsko srce i proniče ga. On uvijek iznenadi svojim pitanjem, svojom gestom ili, jednostavno, samom svojom pojavom. Ni ovaj put nije drugačije. Učenici shvaćaju i iznova se čude kako ih Isus proniče, jer Njemu se ništa ne može sakriti.

On zna kada liježemo i kada ustajemo, on misli naše poznaje.

Često smo svjedoci kako se djeca, a nerijetko i odrasli, “mjere” tko je veći, a da pritom ne znaju pravo značenje te riječi. Mogli bismo reći kako je to samo gramatička pogreška, a znamo da je smisao suprotan. Zbog pitanja tko je veći ili tko je viši, nerijetko dolazi do svađa, tučnjava, prestanka komuniciranja itd. Ni kod Isusovih učenika nije drugačije. I oni se bore za vlast, za prvo mjesto. Htjeli bi biti što bliže Isusu, ali to opet čine na pogrešan način. Možda i nisu krivi!? No, Isus vrlo brzo rješava taj njihov problem. Nudi im jednu “magičnu formulu” koja je, mogli bismo reći, mimo svih ljudskih pravila: Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj! Pitamo se kako je moguće? Zar nije sasvim normalno da budemo prvi, da se borimo za to mjesto? Ta već i djeca žele biti prvi, već i ona u tako ranoj dobi žele biti “šefovi”. I, ako oni takvo nešto žele zašto onda ne bi i odrasli? Ta oni su vrjedniji, pametniji i bolji od djece. Ovakva i slična razmišljanja pripadaju mnogima od nas. Posluživati druge značilo bi biti im sluga, a tko to danas želi. Ovdje postoji razlika u posluživanju. Posluživati iz obveze i posluživati iz ljubavi. Prvo je mučno, a drugo je radosno. Kako bi bilo lijepo kada bi i oni koji poslužuju iz obveze posluživali i iz ljubavi. Život bi im bio radosniji i smisleniji.

No, Isus ponovno ima neku drugu logiku. On im dijete stavlja kao uzor. Ovdje nije samo riječ o djetetu, nego je dijete primjer malenosti, krhkosti, neznatnosti… Dijete je primjer ovisnosti o drugome. Ono ne može samo. Za njegovu egzistenciju su potrebni drugi, potrebni su njegovi roditelji koji će se brinuti o njemu. Na mjestu djeteta može biti bilo tko od naših bližnjih, bilo tko od braće i sestara koji je u potrebi i koji je možda na zadnjem mjestu. Kako se naša i Isusova logika razlikuju. Mi imamo ljestvice vrednota, ljestvice važnosti i ugleda, a kod Isusa toga nema. Ili, bolje rečeno, Isus naše ljestvice okreće. Posljednji su prvi, a prvi posljednji. Kako je teško znati gdje bismo trebali biti, jer tko zna što Isusu može “pasti na pamet”. Možda bismo mogli birati neku sredinu, jer sredina uvijek ostaje sredina. No, onda se sjetimo kako Isus ne voli mlakost. Sredina je nekako “bljutava”. Što nam preostaje!? Poslušati ga!? Mijenjati logiku!? Možda samo malo manje kalkulirati!?

fra Tihomir Bazina

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       24.9.2018. Gradnići, 07:00h:

Nevenka Pehar za + Ferdu Pehara.

Utorak,

25.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Jedna osoba na nakanu.

Srijeda,

26.9.2018.

Blatnica, 18:00h:

Cvito Vučić za sve svoje ++.

Četvrtak,

27.9.2018.

Gradnići, 18:00h:

Obitelj za ++ iz obitelji Zubac i Ilić.

Petak,

28.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Obitelj za + Mariju Zubac i za ++ iz ob. Zubac i Nenadić.

Subota,

29.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Obitelj za ++ Ivana i Ljubicu Pehar (Zelčić).

Nedjelja,

30.9.2018.

Blatnica, 09:00h :

Stanko Bojčić ( Joze) za +suprugu Katu i ost.++.

Gradnići, 11:00:

Pro populo.

Župne obavijesti

Darovatelji za obnovu krova stare župne kuće:

Krešo Zubac – 100 KM

Nikica (Jakova) Zubac – 50 €

Marko Prskalo (Šitin) – 100 KM

Nikola Prskalo (Nikolić) – 50 €

Josip Prskalo (Darkin) – 50 €

Josip i Melanija Prskalo – 50 €

 Hvala našim dobročiniteljima!

Sastanak članova velikog zbora

Prošle nedjelje održan je sastanak sa članovima velikog zbora. Na sastanku je prisustvovalo10 članova koji su već bili u zboru, nažalost to nije dovoljan broj kako bi mogli oformiti zbor. Stoga molimo sve koji se žele priključiti zboru da se prijave kako bi mogli pronaći profesora i nastaviti sa radom zbora. Potrebno je minimalno 20 članova kako bi zbor mogao funkcionirati znači potrebno je još 10 novih članova ako ih ima molimo da se jave župniku. Hvala svima na sudjelovanju i trudu koji ulažu u našu župnu zajednicu.

Vjeronauk za krizmanike i prvopričesnike

U subotu 22.9.2018. održan je vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike. Na vjeronauku za krizmu prijavilo se 18 djece, a na prvopričesnike 7 djece. Nitko od djece iz Blatnice nije bio na vjeronauku za prvopričesnike, stoga ako ima djece koja će se ove godine pričestiti molimo da dođu iduću subotu u 10 sati na vjeronauk. Također, ako još netko ima za krizmu vjeronauk je iduću subotu u 16 sati u staroj crkvi u Gradnićima.

Susreti ministranata

Susreti za ministarante počinju u listopadu. U idućem broju objaviti ćemo vrijeme održavanja sastanaka.

Obavijest za župni vjeronauk

Mole se djeca sa župnog vjeronauka koja su prošle godine pobijedila na natjecanju (djeca od 1.-4. i od 5.-9. razreda) da se jave župniku radi dogovora oko izleta, nakon toga započet ćemo sa župnim vjeronaukom, a sve informacije objaviti ćemo u glasniku.

Susreti male frame

U petak (28.9.) na sastanku Frame dogovoriti ćemo sastanak za malu framu i nakon toga svi će biti obaviješteni o susretu.

Početak obnove krova stare župne kuće u Gradnićima

Radovi na obnovi krova župne kuće polako napreduju. Nakon što smo skinuli stari krov i izlili ploču, napravili smo stepenice i pregradili određene dijelove.

Prikupili smo dio novca potrebnog  za obnovu – hvala svima koji su do sada darovali, te hvala svima koji će još sudjelovati u ovome projektu kako bi očuvali našu župnu kuću.

Zbog spomenutih radova na župnoj kući, župni ured privremeno je premješten u župnu dvoranu.

Kršteni su:

1.Ivan Grbavac, sin Josipa Grbavca i Marije r. Šaravanja. Kršten u Gradnićima 22.9.2018. Kum: Mislav Šćurić.

Neka ga Bog blagoslovi i prati na putu njegova odrastanja!

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 3.

Listopadska pobožnost

Bliži se mjesec listopad stoga pozivamo sve na intenzivniju molitvu krunice. Svaku večer u 18 sati molimo krunicu u staroj crkvi, četvrtkom u 17:30 sati prije svete mise.

“Molitva krunice je prostor Božjega dodira. U nju prvotno ulazimo jer se otvaramo iskustvu Božjeg dodira. On je kadar preobraziti život na način na koji to ljudi ne mogu. Tomu nam je svjedok i sama Blažena Djevica Marija. Ona je u određenom povijesnom trenutku bila otvorena Božjemu dodiru. U molitvi nam krunice ona pruža svoju ruku. Nudi nam svoju ruku kao sigurno utočište. Otvara nas svome majčinskom dodiru. Marijin dodir blâži udarce života. Svojim dodirom ona pridiže pale, tješi beznadne i spašava izgubljene. Nježnost toga dodira dotiče svu grubost života kojoj smo izloženi. Njezina ispružena ruka trajno ostaje prostor susreta.

U molitvi krunice je Božji dodir ljubavi neosporan. Nama se pokazuje kao dodir kojemu se možemo otvoriti i kojega se ne moramo bojati. Potrebno je otvoriti vrijeme Božjemu dodiru kako bismo prihvatili same sebe i tu dodirnutost učinili vidljivom u vlastitom životnom prostoru.

Ljubi krunicu! Moli krunicu! Sve s krunicom!

fra Dragan Bolčić

RASPORED  AKTIVNOSTI

Utorak, 25.9.2018. Gradnići:

– Župni vjeronauk  od 1.-4. razreda počinje kada se osposobi dvorana.

– Veliki župni zbor počinje kada se oformi.

Srijeda, 26.9.2018. Blatnica:

17:30  – krunica.

18:00 – sv. misa i klanjanje.

– Susreti ministranata započinju početkom listopada.

Četvrtak, 27.9.2018. Gradnići:

-Župni vjeronauk  od 5.-8. razreda počinje kada se osposobi dvorana

Gradnići:

19:00 – treći franjevački red.

Petak, 28.9.2018. Gradnići:

20:00 – Frama

Subota, 29.9.2018. Gradnići:

10:00 Prvopričesnici

16:00 Krizmanici

– Plesne skupine počinju kada se osposobi dvorana.

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim