» Glasnik župe – 24. N.K.G. «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige proroka Izaije

Gospodin Bog uho mi otvori:

ja se ne protivih niti uzmicah.

Leđa podmetnuh onima što me udarahu,

a obraze onima što mi bradu čupahu,

i lica svojeg ne zaklonih

od pogrda ni od pljuvanja.

Gospodin Bog mi pomaže,

zato se neću smesti.

Zato učinih svoj obraz ko kremen

i znam da se neću postidjeti.

Blizu je onaj koji mi pravo daje.

Tko će na sud sa mnom?

Nek se suoči sa mnom!

Tko je protivnik moj u parnici?

Nek mi se približi!

Gle, Gospodin Bog mi pomaže,

tko će me osuditi?

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Pripjev: Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih. 

Ljubim Gospodina jer čuje
vapaj molitve moje:
uho svoje prignu k meni
u dan u koji ga zazvah.

Užeta smrti sapeše me,
stegoše me zamke podzemlja,
snašla me muka i tjeskoba.
Tada zazvah ime Gospodnje:
»Gospodine, spasi život moj!«

Dobrostiv je Gospodin i pravedan,
pun je sućuti Bog naš.
Gospodin čuva bezazlene:
u nevolji bijah, on me izbavi.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: »Hajdete u miru, grijte se i sitite«, a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djelâ, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: »Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djelâ, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.«

Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik – Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu. I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!« Tada dozva narod i učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.«

Riječ Gospodnja.

Nosi se od mene, sotono!

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita:»A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče:»Ti si Pomazanik – Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu. I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!« Tada dozva narod i učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.« (Mk 8, 27-35)

Kako je Isus to mogao Petru reći? To je pitanje koje sam si postavio više puta čitajući ili slušajući ovaj odlomak. Uvijek mi se to nekako kosilo sa Isusom u ostatku evanđelja. Kako je mogao prema Petru tako grubo postupiti i nazvati ga sotonom samo koji minut nakon što mu je obećao ključeve kraljevstva nebeskoga i učinio ga vođom svoje Crkve na zemlji? (usp Mt 16, 19) Istina prema farizejima i pismoznancima je postupio oštro s vremena na vrijeme, ali ih nikad nije nazvao sotonom. Zašto sad Petru?

Odgovor se krije u Isusovom poslanju. Petar nastupa vjerojattno isto kao što bi svaki dobar prijatelj. Isusa iskreno voli i čim čuje da će Isus proći ne samo kroz patnju, nego i smrt strah ga je i nada se da će ga odgovoriti od tog puta. Vodi ga nasamo, čak je grčka riječ koju evanđelist koristi puno jača, kao da je Petar zgrabio Isusa i odvukao ga na samo. Svom silom nastoji Isusu gotovo zabraniti odlazak u Jeruzalem i gdje će pretrpjeti svoju muku. Potpuno se usredotočio na Isusov navještaj srmti, a o uskrsnuću nije ni riječi rekao, kao da je taj dio prečuo ili namjerno zanemario. Upravo u tom trenutku Isus njemu upućuje ove teške riječi »Nosi se od mene sotono – ali odmah daje i razlog – jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!« Prije samo koji trenutak Petar je bio otvoren za Gospodina, vjera mu je omogućila da mu Bog objavi da Isus nije bilo kakav čovjek, nego sam Bog, ali ovdje – kad je Isusova zadaća postala teška – nastupa protiv Božjeg plana te ga zato Isus naziva sotonom. Ne da bi ga uvrijedio, nego da mu pokaže kako uvijek mora imati Božji plan na umu, a ne samo ljudske osjećaje. Tada i ostalima govori da tko god hoće da pođe za njim mora se odreći samoga sebe, svega onoga što se Bogu protivi i na sebe uzeti svoj križ i poći za njim. Petrova reakcija je potpuno razumljiva. Ne želi da mu prijatelj prođe kroz muku i sam ne želi ostati bez prijatelja, ali Božji planovi su veći od ljudskih. Njegov put nije lagan. Petru, kao i nama, je lako smrt i patnju prihvatiti kao činjenicu. To vidimo svaki dan. Ali kako prihvatiti uskrsnuće? Za to već treba vjera. To je realnost s kojom nemamo osobnog opipljivog dodira. U to nam je već teže vjerovati. Zato su Isusove riječi kritike koje su upućene Petru i nama jednako upućene. Često i mi samo rado slušamo riječi koje nam Gospodin upućuje, no čim postane teško odmah nalazimo opravdanja, izlike i rupe u pravilu. Lako nam je prihvatiti apstraktno pravilo da trebamo ljubiti bližnjeg, ali uistinu iskazati ljubav, za to već nemamo vremena. Prihvaćamo sve što nam Gospodin nasamo govori, ali kad treba podnijeti pogrdu zbog njega ili prezir od društva tako često radije biramo društvo umjesto njega, znajući da nas to neće učiniti sretnima. I upravo su to riječi upozorenja koje nam Isus danas upućuje. Da se ne bojimo za njega nositi svoj križ vjerujući da nas na kraju čeka uskrsnuće. A on koji nas nije ni u čemu prevario i u ovome će biti vjeran.

fra Robert Kavelj

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       17.9.2018. Gradnići, 07:00h:

Ana Prskalo na nakanu.

Utorak,

18.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Fila Mandarić za ++ roditelje Franu i Milu i ++ Filipa i Jelu.

Srijeda,

19.9.2018.

Blatnica, 18:00h:

Dragan Sušac za sve svoje ++.

Četvrtak,

20.9.2018.

Gradnići, 18:00h:

Obitelj Prskalo za + Anicu.

Petak,

21.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Jedna osoba na nakanu.

Subota,

22.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Milica Pehar za + Ratka Pehara i ost. ++ iz obitelji Pehar i Prskalo.

Nedjelja,

23.9.2018.

Blatnica, 09:00h :

Marko Galić za svoje ++.

Gradnići, 11:00:

Pro populo.

Župne obavijesti

Darovatelji za obnovu krova stare župne kuće:

Blago Buntić – 100 KM

Ante Pehar – 100 KM

Frano Pehar – 50 €

Darovatelj i grožđa

Ivan (Ićko) Pehar

Hvala našim dobročiniteljima!

Sastanci prvopričesnika i krizmanika

Ovaj tjedan započinjemo s vjeronaukom za prvopričesnike i krizmanike. Susreti su subotom u staroj crkvi u Gradnićima: za prvopričesnike u 10:00, za krizmanike u 16:00. Krizmanici su svi mladi iz naše župe koji idu u 9. razred osnovne škole i u 1. razred srednje škole.

Sastanci za ministrante i  vjeronauk za učenike od 1 – 4- i od 5. – 8. razreda osnovne škole; sastanci male i velike Frame

Susreti Velike Frame počinju nakon duhovne obnove kojom započinjemo ovogodišnje susrete. Svi članovi Frame dužni su doći na duhovnu obnovu o kojoj ćete biti obaviješteni. Molimo i roditelje  neka djecu na to potaknu. Susreti male Frame počinju kada i susreti velike Frame. Vjeronauk za djecu od 1. – 4. i od 5. – do 8. razreda , kao i susreti Plesnih skupina započinju kada se osposobi župna dvorana, i kada ispunimo obveze koje su nam ostale od prošle godine.

Misa za branitelje

U utorak 18. rujna svečano će se obilježiti Dan branitelja općine Čitluk i 27. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH. Program ovogodišnjeg obilježavanja započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen-križa poginulim Braniteljima Brotnja u 10:45 sati, a nastavit će se svetom misom u crkvi Krista Kralja Čitluk u 11 sati. U 12 sati uslijedit će svečani mimohod do hotela Brotnjo, gdje će u 12:30 sati biti održana svečana akademija.

O ustroju i djelovanju 41. Samostalne domobranske bojne Knez Branimir predavanje će održati umirovljeni brigadir Ivan Sabljić, ratni zapovjednik.

Obavijest o reviziji dodatka za djecu

Centar za socijalni rad Čitluk obavještava sve korisnike dodataka na djecu da su dužni u svakoj kalendarskoj godini u razdoblju od 1.rujna do 31.listopada dostaviti dokaze o ispunjavanju uvjeta za ostvarivanja prava, a za dijete koje se nalazi na redovitom školovanju i dokaz o nastavku školovanja. Ukoliko korisnik ne dostavi navedene dokaze, prestaje pravo na dodatak na djecu 31. kolovoza tekuće godine za djecu u srednjim školama, odnosno 31. listopada  tekuće godine za studente na visokoškolskim ustanovama.

Za sve dodatne informacije roditelji i staratelji čija su djeca korisnici prava na dječji dodatak mogu se obratiti radnim danom od 8 do 14 h u Centar za socijalni rad Čitluk na adresi Trg Duhanski broj 6, ili na telefon 036/640-131.

Početak obnove krova stare župne kuće u Gradnićima

U srijedu 5. rujna, započeli smo s radovima na obnovi krova stare župne kuće u Gradnićima. Do sada smo skinuli stari krov i izlili ploču. Nastavljamo s radovima  i stavljanjem novoga krova u duhu starine. Prikupili smo dio novca potrebnog  za obnovu – hvala svima koji su do sada darovali, potrebno je još kako bi isplatili izvođače potpisanog ugovora – hvala svima koji će još sudjelovati u ovome projektu.  Zbog spomenutih radova na župnoj kući, župni ured privremeno je premješten u župnu dvoranu.

Poziv na sastanak članova Velikoga zbora u Gradnićima

Molimo sve članove Velikoga zbora  kao i one koji to žele biti  neka se odazovu na razgovor s fra Nikolom i članovim crkvenoga vijeća koju su također članovi zbora, kako bismo odredili točan broj članova koji žele i mogu redovito dolaziti na probe. Sastanak i razgovor održat će se danas poslije mise 16. rujna u prostorijama župne dvorane. Ukoliko netko ne može danas, zbog opravdanih razloga, neka se javi župniku  radi dogovora za drugi  termin.

Javna tribina i Obiteljski seminar u Međugorju

„Obiteljsko savjetovalište Međugorje“ (OSM) od 21.-23.09.2018. organizira Javnu tribinu „Obitelj stup društva – kako odgovoriti izazovima današnjice? “ i Obiteljski seminar.
Tribina će se održati u petak 21.09.2018. u 20:00h, dvorana Ivana Pavla II (žuta dvorana) ulaz je slobodan.
O izazovima pred kojima se obitelj nalazi tijekom Javne tribine – „Obitelj stup društva – kako odgovoriti izazovima današnjice? “ govorit će predavači kojima je obitelj i dobrobit njezinih pojedinaca profesionalno područje interesa te koji u svojem privatnom životu dijele vrijednosti na kojima obitelj počiva. Kroz interdisciplinarni pristup govoriti će se o teološkoj, psihološkoj i antropološkoj pozadini funkcioniranja obitelji.
Tijekom održavanja seminara biti organizirano i čuvanje djece.
Seminar je slobodan uz obavezne prijave na : osmedjugorje@gmail.com : +387 63 407 888 ili putem prijavnog obrasca.

Kršteni su:

1.Aurora Vučić, kći  Zlatka Vučića i Ane r. Bošković. Krštena je u Gradnićima 15.9.2018. Kuma: Dajana Šutalo.

Neka je Bog prati i blagoslovi na putu njena odrastanja.

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 2.

RASPORED AKTIVNOSTI

Utorak, 18.9.2018. Gradnići:

– Župni vjeronauk  od 1.-4. razreda počinje kada se osposobi dvorana.

– Veliki župni zbor počinje kada se oformi.

Srijeda, 19.9.2018. Blatnica:

17:30  – krunica.

18:00 – sv. misa i klanjanje.

– Susreti ministranata započinju početkom listopada.

Gradnići:

19:00 – treći franjevački red.

Četvrtak, 20.9.2018. Gradnići:

20:00_ sastanak biblijske skupine

– Župni vjeronauk  od 5.-8. razreda počinje kada se osposobi dvorana

Petak, 21.9.2018. Gradnići:

– Sastanci Frame počinju nakon duhovne obnove za Framu.

Subota, 22.9.2018. Gradnići:

10:00  Prvopričesnici

16:00 Krizmanici

– Susreti male Frame počinju kada i susreti Velike Frame

– Plesne skupine počinju kada se osposobi dvorana.

Blatnica:

– Susreti male Frame počinju kada i susreti Velike Frame

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim