» Glasnik župe – 22.N.K.G. «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige Ponovljenog zakona

Mojsije reče narodu: »Sada, Izraele, poslušaj zakone i uredbe kojima vas učim da biste ih vršili i tako poživjeli te unišli i zaposjeli zemlju koju vam daje Gospodin, Bog otaca vaših. Niti što nadodajite onome što vam zapovijedam niti što od toga oduzimljite; vršite zapovijedi Gospodina, Boga svojega, što vam ih dajem. Držite ih i vršite: to će u očima narodâ biti vaša mudrost i vaša razboritost. Kad oni čuju za sve ove zakone, reći će: ’Samo je jedan narod mudar i pametan, a to je ovaj narod veliki.’ Jer koji je to narod tako velik da bi mu bogovi bili tako blizu kao što je Gospodin, Bog naš, nama kad god ga zazovemo? Koji je to narod tako velik da bi imao zakone i uredbe pravedne kao što je sav ovaj zakon koji danas stavljam pred vas?«

Riječ Gospodnja.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Braćo moja ljubljena: Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlilâ u kome nema promjene ni sjene od mijene. Po svom naumu on nas porodi riječju Istine da budemo prvina neka njegovih stvorova.Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše. Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. Bogoljubnost čista i neokaljana jest: zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji, čuvati se neokaljanim od ovoga svijeta.

Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?« A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.«

Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

Riječ Gospodnja.

Obdržavanje Zakona

Isus u današnjem Evanđelju traži od svakog od nas čisto vjerničko srce, iz kojeg neće proizlaziti ono što onečišćuje ljudsku dušu. Isus lijepo kaže u Evanđelju: “Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje.”

Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka. Isus vidi i zna da ga narod štuje samo ustima, a srce naroda je daleko od Njega i njegovih zapovijedi. Nije dovoljno samo ustima ispovijedati: to se može cijeli dan, a da ne postignu nikakvi rezultati. Pa makar i cijeli dan klečao na koljenima i izmolio stotinu krunica, ali ako nema istinskog susreta u mojoj molitvi (ne mislim na susret s nečim nestvarnim, nevidljivim, u nekom među prostoru nego na susret s Osobom koja se zove Isus Krist) ništa se neće promijeniti. Ako se taj susret dogodi, neupitno se mijenja moj način života, molitve,shvaćanja molitve, svijeta odnosa prema svijetu, životu itd. Ne našom zaslugom nego zaslugom onoga koji je sposoban sve vidjeti, koji čita namisli ljudske. “Traži se srce koje želi živjeti cjelovitog Boga, koje će ga slaviti i proslavljati svojim postojanjem, svojim kucanjem.“ To nam lijepo potvrđuje i sv. Jakov u današnjem drugom čitanju u svojoj poslanici kad kaže: “Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše! Budite vršitelji Riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe.“ Biti Božji, biti s Bogom, nije samo obdržavanje pučkih običaja, pobožnosti, predaja, određenih navika koje se s vremenom mijenjaju, nego je važno čisto srce koje Bog daje onima koji mu se potpuno predaju, bez pristranosti. I današnji psalam nam govori: “Tko smije prebivati u šatoru tvome, Gospodine?“ Smije prebivati čovjek čista srca, onaj koji je primio riječ Božju i živi je. Onaj koji vjeruje u svoje vlastito obraćenje i čezne za njim, nastoji ga ostvariti svaki dan.

Pozvani smo ostvarivati Kraljevstvo Božje već ovdje na zemlji. Stoga bi se svatko od nas, prvi ja, trebao odlučnije opredijeliti za Isusa i Njegove propise, koji za nas kršćane nisu samo zakoni nego i smjernice za ostvarivanje Kraljevstva Božjeg već ovdje na zemlji, a to je Isusova prisutnost u mom i tvom životu, radu, u mojim odnosima s drugima te s onima s kojima živim.

Otajstvenost Isusove prisutnosti u tišini moga ili tvoga srca nije u mnoštvu izgovorenih riječi u određenoj molitvi nego u razumijevanju i življenju Njegove Riječi – Evanđelja.

fra Gabrijel Škibola

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       3.9.2018. Gradnići, 07:00h:

Zdravka Sušac za svoje ++.

Utorak,

4.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Kiko i Ana Prskalo za + oca Joska.

Srijeda,

5.9.2018.

Blatnica, 18:00h:

Ivan i Mara Vučuć za sve svoje ++.

Četvrtak,

6.9.2018.

Gradnići, 18:00h:

Vinka Pehar s obitelji za + Niku i ost. ++ iz obitelji.

Petak,

7.9.2018.

Gradnići, 07:00h:

Gorjana i Mario Šajin za ++ Maru, Zvonku, Ivu(ž) i Martina.

Subota,

8.9.2018.

Blatnica, 9:00

Vida Galić za + Jagu i ost. ++.

Gradnići, 11:00h:

Pro populo.

Nedjelja,

10.9.2018.

Blatnica, 09:00h :

Milka Vučić s obitelji za + Nikolu i ost. ++ iz ob. Vučić i Čović.

Gradnići, 11:00:

Pro populo.

Župne obavijesti

Darovatelji za obnovu krova stare župne kuće:

Frano i Katarina Prskalo – 100 KM

Elvis Ćorić – 200 KM

Cvito Vučić – 100 KM

Anđelko Kvesić – 100 E

Rudo Prskalo – 50 E

Ivan Kvesić (Gradnići) – 100 KM

Obitelj + Ilije Ćorića – 100 E

Zdravko(Zdravo) Prskalo – 200 KM

Darovatelji za crkvu u Blatnici:

Milka Vučić (+ Tonija) – 100 KM

Darovatelji za Novo groblje u Blatnici:

Obitelj + Ilije Ćorića – 100 E

Darovatelji za crkvu u Gradnićima:

Obitelj + Anice Prskalo – 100 KM

Hvala našim dobročiniteljima!

Početak obnove krova stare župne kuće u Gradnićima

Ovaj tjedan, u srijedu 5. rujna, počinjemo s radovima na obnovi krova stare župne kuće u Gradnićima. Prikupili smo dio novca potrebnog  za obnovu – hvala svima koji su do sada darovali, potrebno je još kako bi isplatili izvođače potpisanoga ugovora – hvala svima koji će još sudjelovati u ovome projektu.

Berba grožđa i pravljenje vina

Kao što smo najavili u prošlom Glasniku, ovaj tjedan i to u četvrtak, 6. rujna pravimo vino u starom podrumu u Gradnićima. Pravit ćemo i crno i bijelo vino. Vaše darove primat ćemo taj dan od 12 sati pa nadalje. Svi koji žele darovati grožđe, neka donesu u stari vinski podrum u Gradnićima od 12 sati pa do navečer ili ako ne mogu sami dovesti, neka nazovu na broj telefona: 063/062-227, pa će netko doći po njega. Unaprijed hvala svim dobročiniteljima.

Početak školske i vjeronaučne godine

U ponedjeljak 3. rujna počinje školska godina za djecu osnovnih i srednjih škola. Za uspješnu školsku godinu, slavit ćemo sv. misu na blagdan Male Gospe u subotu, 8. rujna u 11 sati u župnoj crkvi u Gradnićima. Pozivamo sve učenike, profesore i roditelje, kao i sve vas župljane na  slavlje ove sv. mise i zaziv Božjeg blagoslova. Vjeronaučnu godinu započinjemo 17. rujna, a raspored za susrete prvopričesnika, krizmanika, vjeronauka za djecu od 1-8. razreda, susrete Frame i Trećega reda i druge aktivnosti donijet ćemo vam u idućim brojevima.

Misa na Malu Gospu

U subotu 8.9.2018. slavimo blagdan Male Gospe ili Rođenje Blažene Djevice Marije mise će biti kao i nedjeljom u Blatnici u 9 sati u Gradnićima u 11 sati.

Program obilježavanja 25.obljetnice stradanja Hrvata civila u Grabovici

Ove godine obilježava se 25. obljetnica pogibije 33 Hrvata civila u

Grabovici, župa Drežnica. To je najveće stradanje Hrvata civila u Domovinskom ratu u ovoj biskupiji. Svi koji su u mogućnosti i imaju želju pozvani su  9. rujna u Grabovicu kako bi prikazali svetu misu i molitvu križnog puta za nevino pobijene žrtve ovog kraja i našeg naroda.

Program:

-11:00 – polaganje vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama domovinskog rata Grabovice

-Put križa od spomenika do groblja

-12:00 – Sveta misa na mjesnom groblju

Molitvu za pokojne i svetu misu predvodi mons. Ratko Perić, biskup

MEĐUGORJE:  Promjena satnice molitvenog programa

Zimski raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. rujna.

Molitva krunice u župnoj crkvi počinje u 17, a sv. misa u 18 sati, a nakon mise slijedi uobičajeni molitveni raspored, ovisno o danu u tjednu.
Klanjanje je utorkom i subotom u 21 sata te četvrtkom nakon večernje svete mise  od 19 sati. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 14, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 14 sati.

Kršteni su:

  1. Mate Prskalo, sin Frane Prskala i Katarine r. Prskalo. Kršten u Gradnićima 26.8.2018. Kum: Nikica Prskalo.

Neka ga Bog prati i blagoslovi na putu njegova odrastanja.

Naši pokojni:

1.Anica Prskalo ud. Pere iz Gradnića u 92. godini života. Sprovodni obredi održani su  27.8.2018. na groblju u Gradnićima.

2.Ilija Ćorić iz Gornje Blatnice u 74. godini života. Sprovodni obredi održani su  28.8.2018. na Novom groblju u Blatnici.

Pokoj vječni daruj im Gospodine!

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 26.

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim