» Glasnik župe – 19:N.K.G. «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Prve knjige o Kraljevima

U one dane: Ode Ilija dan hoda u pustinju. Stigavši onamo sjede pod jednu žuku, zaželje umrijeti i reče: »Već mi je svega dosta, Gospodine! Uzmi dušu moju, jer nisam bolji od otaca svojih.« Zatim leže i zaspa ondje. Ali gle, anđeo ga taknu i reče mu: »Ustani i jedi.« On pogleda, kad gle – kraj njegova uzglavlja na kamenu pečen kruh i vrč vode. Jeo je i pio pa opet legao. Ali se anđeo Gospodnji javi i drugi put, dotače ga i reče: »Ustani i jedi, jer je pred tobom dalek put!« Ustao je, jeo i pio. I okrijepljen tom hranom, išao je četrdeset dana i četrdeset noći sve do Božje gore Horeba.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Pripjev: Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin!

Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!

Veličajte sa mnom Gospodina,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Gospodina i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.

U njega gledajte i razveselite se
da se ne postide lica vaša.
Eto, jadnik vapi, a Gospodin ga čuje,
izbavlja ga iz svih tjeskoba.

Anđeo Gospodnji tabor podiže
oko njegovih štovalaca da ih spasi.
Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin:
blago čovjeku koji se njemu utječe!

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima

Braćo: Ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za dan otkupljenja! Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti. Budite dakle nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris.

Riječ Gospodnja.  

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Židovi mrmljahu protiv Isusa što je rekao: »Ja sam kruh koji je sišao s neba.« Govorahu: »Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku? Kako sada govori: ’Sišao sam s neba?’« Isus im odvrati: »Ne mrmljajte među sobom! Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Pisano je u Prorocima: Svi će biti učenici Božji. Tko god čuje od Oca i pouči se, dolazi k meni. Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga; on je vidio Oca. Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni. Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.«

Riječ Gospodnja.

Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin!

Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin!

Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!

Veličajte sa mnom Gospodina,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Gospodina i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.

U njega gledajte i razveselite se
da se ne postide lica vaša.
Eto, jadnik vapi, a Gospodin ga čuje.
izbavlja ga iz svih tjeskoba.

Bog svoje poslanje nije zadržao samo za Izraelce. Dapače, ono se proširilo među poganima, među onima koji još nisu bili upoznali Boga Jakovljeva. Od starih naroda rađaju se novi. Preporod čovječanstva! Umovi se lome, imaginarni bogovi iščezavaju pred živim Bogom koji korača sa svojim narodom. Iz zemlje je niknulo novo sjeme koje će izrasti u stablo veliko i skupiti mnoge narode pod svoju krošnju.

I naši su preci bili kao jadnik u psalmu. Gospodin je čuo njihove vapaje i izbavio ih iz tjeskobe nevjere. Ponizno su slušali hvale Božje na ustima njegovih poslanika. I čuli su očevi naši, pokrstili se i uzradovali. Obradovaše i nas kroz tolika stoljeća i stoga je ovo njihova poruka nama: da zajedno veličamo Gospodina i uzvisujemo njegovo ime. Jer življahu u strahu velikom, ali zagledavši se u Gospodina, razvedriše se lica njihova.

Tako narode izgladnjele u traženju Istine Bog nahrani kruhom života. I koji ga blagovaše postadoše nova stvorenja, u Krista obučena. I uvidješe kako je dobar Gospodin, jer se ne spominjaše krivnje njihove, nego ih nasiti smilovanjem svojim.

Zagledajmo se i mi u Gospodina. Tražimo ga u jednostavnosti srca. Prepustimo Istini da nas preporodi. Dopustimo Kristu da nas obuče u novoga čovjeka te se ne ćemo postidjeti. Blagoslivljajmo i hvalimo Gospodina. Zahvaljujmo mu za milosrđe koje nam je iskazano i koje nam iskazuje danomice. Hranimo se za stolom riječi i tijela njegova. Težimo za Istinom i oslobodimo se straha svakoga.

fra3net

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       13.8.2018. Gradnići, 07:00h:

Obitelj Mate i File Prskalo za ++ roditelje Ivana i Joku(ž), Mirka i Anu te ++ iz obitelji Prskalo i Barbarić.

Utorak,

14.8.2018.

Gradnići, 07:00h:

Jerko Rozić za + Josipa i ost. ++.

Srijeda,    15.8.2018.

VELIKA GOSPA

Blatnica, 9:00h:

Martin Vučić (Vidasov) za + Ivicu(ž), Blagu, Vidu i ost.

Gradnići, 11:00: Pro populo.

Paoča, 19:00: Trodnevnica, pred Dan Poče.

Četvrtak, 16.8.2018. Gradnići, 18:00h:

Mila Prskalo s obitelji za + muža Marijana i ost. ++

Paoča, 19:00: Trodnevnica, pred Dan Poče.

Petak,

17.8.2018.

Gradnići, 07:00h:

Jedna osoba na nakanu.

Paoča, 19:00: Trodnevnica, pred Dan Poče.

Subota,    18.8.2018. Gradnići, 07:00h:

Zlatan Prskalo za + brata Boru, majku Anicu i ost.+

Gradnići, 16:00: Krštenje: Krešimir Zubac.

Paoča (kapelica Betgrešnog začeća BDM), 19:00: Dan Paoče

Nedjelja, 19.8.2018. Blatnica, 09:00h :

Ana Vučić s obitelji za + Ivana(Nenu).

Gradnići, 11:00:

Pro populo.

Gradnići, 19:00: Duhovna obnova za župu.

Župne obavijesti

Ispovijed starih i nemoćnih pred Veliku Gospu

Ove godine, ispovijed starih i nemoćnih pred Veliku Gospu bit će sljedećim redoslijedom:

Ponedjeljek, 13. 8. 2018.:

a)Paoča(od Buntića prema Gradnićima). Početak u 7: 30.

b)Gradnići – kada završimo s Počom (od crkve, prema Čitluku).  Početak oko 10:30.

Molimo i ukućane i naše stare, neka budu strpljivi, posebice one u Gradnićima, svećenik će doći, planiramo sve završiti oko 15 sati.

Utorak, 14. 8. 2018.:

Gornja Blatnica (počinjemo od kipa, na glavnoj cesti). Početak u 8:00.

Ukoliko ima netko novi za ispovijed starih i nemoćnih, neka se javi župniku u nedjelju poslije mise ili tijekom dana.

Mise za Veliku Gospu

Mise za svetkovinu Velike Gospe, slavit ćemo kao i nedjeljom.

Dan Paoče, 2018.

Kao i svake godine slavit ćemo Dan Paoče u subotu poslije Velike Gospe, a to je ove godine, 18. 8. 2018. Proslavit ćemo je svečanom misom u 19. sati na Paoči u kapelici Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije, nakon koje, kao i svake godine, slijedi prigodan program i druženje na prostoru ispred doma i kapelice.

Za samu proslavu dana Paoče, pripremat ćemo se trodnevnicom u kojoj ćemo moliti krunicu svako veče tri dana prije proslave, u kapelici s početkom u 19. sati (srijeda, 15. kolovoza, četvrtak, 16. kolovoza, petak, 17. kolovoza).

Ove godine uvodimo i jednu novinu – kroz dva dana trodnevnice( u četvrtak, 16. kolovoza i petak, 17. kolovoza), nakon molitve krunice, imat ćemo susrete s djecom, gdje ćemo kroz igru i poučni dio, animirati prigodni program s njima. Stoga pozivamo svu djecu iz naše župe – i iz Paoče i iz Gradnića i iz Blatnice, neka tih dana dođu na molitvu krunice, a poslije toga na prigodni poučno – zabavni program kojega ćemo za njih pripremiti.

Duhovna obnova za župu

U nedjelju, 19. kolovoza, fra Dario Galić zajedno sa svojim slavljeničkim timom, održat će u našoj župi jednodnevnu duhovnu obnovu s početkom u 19 sati. Duhovna obnova uključuje sv.misu, klanjanje i molitve za ozdravljenje duše i tijela. Sve vas pozivamo na program ove obnove.

Duhovna obnova za Framu

Naša Frama, ove godine ide na svoju redovitu godišnju duhovnu obnovu u Zadar,  a duhovna obnova traje od 19. do 21. kolovoza. Uključimo naše framaše u molitve neka budu vjerodostojni nasljedovatelji sv. Franje u  životu i radu.

Ženidbeni navještaj

Svoju ženidbu najavljuju: Ivan Prskalo, sin Marinka Prskala i Danijele r. Prusina iz Gradnića i Marija Pehar kći Dragana Pehara i Ruže r. Obradović iz Čitluka. Neka ih Bog blagoslovi u njohovom zajedničkom životu.

Darovatelji za obnovu krova župne kuće:

Mate Pehar (Ćuka) – 100 KM; Zdenko i Tea Prusina – 100 KM; Tomislav Vučić – 100 KM; Mladen Šain – 100 KM; Benziska crpka “Selak” d.o.o. Čitluk – 200 KM.

HVALA NAŠIM DOBROČINITELJIMA!

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 23

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim