» Glasnik župe – 18. N.K.G, «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige Izlaska

U one dane: Sva zajednica izraelska u pustinji stade mrmljati protiv Mojsija i Arona. I rekoše im sinovi Izraelovi: »O, da smo pomrli od ruke Gospodnje u zemlji egipatskoj kad smo sjedili kod lonaca s mesom i jeli kruha do mile volje!« – rekoše im. »Izveli ste nas u ovu pustinju da sve ovo mnoštvo gladom pomorite!« Tada reče Gospodin Mojsiju: »Učinit ću da vam daždi kruh s neba. Neka narod ide i skuplja svaki dan koliko mu za dan treba. Tako ću ih kušati i vidjeti hoće li živjeti po mom zakonu ili neće.« »Čuo sam mrmljanje sinova Izraelovih. Reci im: ‘Još večeras ćete jesti meso, a ujutro ćete se nasititi kruha. Tada ćete spoznati da sam ja Gospodin, Bog vaš.« I doista! Navečer se pojave prepelice i prekriju tabor. A ujutro obilna rosa sve orosila oko tabora. Kad se prevlaka rose digla, površinom pustinje ležao tanak sloj, nešto poput pahuljica, kao da se slána uhvatila po zemlji. Kad su Izraelci to vidjeli, pitali su jedan drugoga: »Što je to?« Jer nisu znali što je. Onda im Mojsije reče: »To je kruh koji vam Gospodin daje za hranu.«

Riječ Gospodnja.

Čitanje poslanice svetoga Pavla  apostola Efežanima

Braćo: Ovo govorim i zaklinjem u Gospodinu: ne živite više kao što pogani žive – u ispraznosti pameti njihove. Ta vi ne naučiste tako Krista, ako ste ga  doista čuli i u njemu bili poučeni kako je isitna u Isusu: da vam je odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjek, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine.

Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Kada mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađice i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori: »Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.« Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.« Rekoše mu onda: »Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše mânu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim.« Reče im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.« Rekoše mu nato: »Gospodine, daj nam uvijek toga kruha.« Reče im Isus: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.

Riječ Gospodnja.

Tko vjeruje...

U ono vrijeme: Kada mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađi­ce i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgo­vori: »Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.« Rekoše mu dakle: »Što nam je ­činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: ­»Djelo je Božje da vjerujete u onoga ­kojega je on poslao.« Rekoše mu onda: »Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti ­vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše mânu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim.« Reče im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: nije vam ­Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je ­Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.« Rekoše mu nato: »Gospodine, daj nam uvijek toga kruha.« Reče im Isus: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.« (Iv 6, 24-35)

Moram priznati da je za mene ovaj evanđeoski odlomak jedan od težih. Ne znam zašto je to točno tako, ali znam da koliko god puta pročitao ovaj tekst, uvijek mi se čini kao da na njega nemam ništa pametno dodati. No, bilo kako bilo, volio bih se osvrnuti na par stvari unutar samoga teksta.

Isusu postavljaju pitanje »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« U čovjeku postoji neka prirodna snaga, instinkt koji ga vuče naprijed, koji mu govori da ovaj život nije sve što postoji, da mora biti nešto poslije njega. U čovjeku vlada nagon da se domogne toga. Isus je dao imperative da činimo ono što će nam osigurati vječni život. Učenici, zauzvrat, od njega ištu što konkretno trebaju činiti da zadobiju takav život, taj kruh koji ne propada. Ako je čovjek spreman i sposoban toliko toga podnijeti za zemaljski kruh, da očuva život, koliko će tek željniji biti osigurati si kruh koji će mu omogućiti život, ne samo ovdje i sada, nego život koji ne prestaje, život koji ne poznaje ni patnju ni bol? No, Isus daje pomalo čudan odgovor: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.«  Vjera?! To je sve? Skoro pa mogu osjetiti razočaranje Isusovih sugovornika. Kao da su očekivali da će im zadati neki veliki zadatak koje čovjek jedva da bi mogao ispuniti, a da ih je Isusova jednostavnost posve razočarala. Kao da se to činilo prejednostavnim da bi bilo Božje djelo. Kao kad je Ezekija Naamanu zapovijedu da se u Jordanu okupa sedam puta kako bi od kuge ozdravio. I teško im je, a i nama, u takvog Boga vjerovati. U beskrajno velikog Boga koji traži male jednostavne stvari.

Kada se osvrnemo na vlastiti život, lako je zapasti u pomisao da je sve to plod slučajnosti, da tu Božja ruka uopće ne djeluje, jer se bilo kome drugom moglo dogoditi ono što se meni dogodilo. No, upravo tu od nas Isus traži vjeru. Da u malim i naizgled beznačajnim događajima osjetimo njegovu pristutnost i vodstvo Duha Svetoga. Tek iz takve vjere mogu proizlaziti djela ljubavi prema bližnjemu. Tek kada sam uvjeren da mene Bog vodi, da moj život nije besmisleni plod slučajnih događanja, mogu se za Boga opredijeliti, činiti ono malo s velikom ljubavlju. Isus sam zna da to nije lako, za nas čak nemoguće, pa nam daje hranu – svoje Tijelo. On nam uvijek daje tu snagu da s vjerom kročimo kroz život i da nastavimo kada nam korak zastane. Samo on može utažiti onu glad i žeđ koju imamo za vječnim životom.

fra Robert Kavelj

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       6.8.2018. Gradnići, 07:00h:

Zdravka Ćorić na nakanu.

Utorak,

7.8.2018.

Gradnići, 07:00h:

Ljuba Pehar za ++ Ivana, Jelu, Maru i ost.++ iz obitelji.

Srijeda,    8.8.2018. Blatnica, 18:00h:

Mila i Jozo Rozić za + Matu i ost. ++ iz obitelji Sušac.

Četvrtak, 9.8.2018. Gradnići, 18:00h:

Marinko Pehar (Kovačić) za svoje ++.

Petak,

10.8.2018.

Gradnići, 07:00h:

Jedna osoba na nakanu.

Subota,    11.8.2018. Gradnići, 07:00h:

Jedna osoba na nakanu.

Gradnići, 18:30h:

Vjenčanje: Zvonimir Tepeš i Ivana Zubac

Nedjelja, 12.8.2018. Blatnica, 09:00h :

Ljubica Vučić za +muža Tomu, sina Branka, sina Peru i + Šimu i ost. ++.

Gradnići, 11:00:

Pro populo.

Župne obavijesti

Dosadašnji darovatelji za popravak krova župne kuće:

1. ZORAN ZUBAC 100 KM
2. JURE PAPONJA 100 KM
3. FRANO PEHAR 100 KM
4. JANJA PRSKALO + FRANJE 100 KM
5. VALE I MIRO ĆORIĆ 400 KM
6. JELA ROZIĆ 100 E
7. DAMIR PEHAR 100 KM
8.DRAGAN PEHAR 100 KM
9. ZDRAVKO PEHAR 200 KM
10. STJEPAN ZUBAC 30 E
11. OBITELJ + IVANA(IVKE) PEHARA 300 KM
12. DRAGAN ZUBAC (BILI) 50 KM
13. ANĐA SUŠAC 50 E
14. KARLO JUREŠIĆ 60 KM
15. VINKO GRBAVAC 50 E
16. MARIJAN PRSKALO 50 KM
17. JOZO VUČIĆ (BAJA) 100 KM
18. FRA MIRO ŠEGO 150 E
19. JANJA PRSKALO + FRANJE 30 KM
20. ADRIANA PRSKALO 30 E
21. ANĐA PRSKALO(+JOSKA) 100 E
22. ICO PEHAR 100 KM
23. MARKO I TONI PEHAR(BEDRIĆ) 200 KM
24. FRANO ZUBAC (JURE) 100 KM
25. STANA VUČIĆ (+ ALOJZIJA) 100 KM
26. VINKO VUČIĆ(VINA) 100 KM
27. MARTIN VUČIĆ (VIDASOV) 50 KM
28. DRAGAN ZUBAC 50 E
29. SILVIA PEHAR 100 KM
30. DANE ĆORIĆ (+ MATE) 100 E
31. KRUNOSLAV PEHAR 100 KM
32. JOZO ROZIĆ 100 KM
33. ZDENKA SUŠAC 100 KM
34. NEDA PRSKALO 100 KM
35. ZLATAN PRSKALO 100 KM
36. JEDNA OSOBA 50 E
37. SLAVKO PEHAR(BABOR) 100 KM
38. DANICA ROZIĆ 100 KM
39. FRANJO I ZLATA PEHAR 100 KM
40. MIJO PEHAR 100 KM
41. BLAGO PEHAR 100 KM
42. DRAGAN (GAGA) PRSKALO 50 E
43. MARIOFIL PRSKALO 100 KM
44. MILICA PEHAR (+ RATKA) 60 KM
45. ZLATA PEHAR 50 KM
46. MATE I MLADENKA PRSKALO 100 KM
47. VINKA PEHAR + DRAGE 100 KM
48. KREŠO BABOR 150 KM
49. ANĐA SUŠAC 100 KM
50. DRAGAN PRSKALO(MAČEK) 50 E
51. LOVRO ŠARAVANJA 100 KM
52. MIRA SPAJIĆ 200 USD

Hvala našim dobročiniteljima!

Prijave za obiteljske  dane  u Splitu i Solinu

Kao što smo  prijašnjih nedjelja najavili, 15. i 16. rujna u Splitu i u Solinu održat će se susret obitelji. Svi koji žele sudjelovati na ovim obiteljskim danima mogu se prijaviti u župni red do 10.kolovoza.

Rad kafića

Naš kafić “Mir” u sklopu župne dvorane raditi će svake nedjelje poslije svete mise  u 11 sati  te isti dan od 17 do 21.

Povratak fotografija korištenih za Monografiju

Molimo sve koji su posudili svoje fotografije prilikom pisanja  “Monografije župe Gradići “neka dođu ili pošalju nekoga u župni ured, kako bi uzeli svoje fotografije. Hvala unaprijed.

Kršteni su:

1.Noah Prusina sin Zdenka Prusine i Tee r. Burić iz Böblingena (Njemačka). Kršten 4.8.2018. u Gradnićima. Kum: Krunoslav Pehar.

Neka ga Bog prati i blagoslovi na putu njegova odrastanja!

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 22.

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim