» 20. N.K.G. – Glasnik župe «

     Nedjeljna liturgijska čitanja

Čitanje Knjige mudrih izreka

Mudrost je sazidala sebi kuću

i otesala sedam stupova.

Poklala je svoje klanice, pomiješala svoje vino

i postavila svoj stol.

Poslala je svoje djevojke

da objave svrh gradskih visina:

»Tko je još dijete, neka se svrati ovamo!«

A nerazumnome govori:

»Hodite, jedite od mojega kruha

i pijte vina koje sam pomiješala.

Ostavite djetinjarije, da biste živjeli,

i hodite putem razboritosti.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Pripjev: Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin!

Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!

Bojte se Gospodina, vi sveti njegovi:
ne trpe oskudice koji ga se boje.
Osiromašiše mogućnici i gladuju,
a koji traže Gospodina ne trpe oskudice.

Dođite, djeco, i poslušajte me,
učit ću vas strahu Gospodnjem.
O čovječe, ljubiš li život?
Želiš li se dana naužiti sretnih?

Jezik svoj oda zla suspreži
i usne od riječi prijevarnih!
Zla se kloni, a čini dobro,
traži mir i za njim idi!

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima

Braćo: Razmotrite pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja! I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom! Razgovarajte među sobom psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama! Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista!

Riječ Gospodnja.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.«

Riječ Gospodnja.

U molitvi je najvažnije doći Bogu iskrena srca

Molitva je najosnovnija i najvažnija stvar duhovnoga života. Molitva je razgovor s Bogom samo ako dozvoliš Bogu da ti govori, inače molitva postaje “blebetanje poput pogana”.
Molitva uzdiže tvoje srce k Bogu i ima najviše smisla kad ti se sve čini besmisleno. Kad moliš, najvažnije je doći Bogu iskrena srca. Bog ne želi da mu dođeš pobožno, nego onakav kakav jesi. Ako te nešto muči – dođi mu s mukom; ako te nešto veseli – dođi mu s osmjehom; ako ti nešto nije jasno – dođi mu s pitanjem. Nemoj doći Bogu s uljepšanim ili izdramatiziranim stvarima. Zar zaboravljaš da Bog zna što ćeš mu reći i prije nego progovoriš? Njemu ništa nije skriveno! A zašto je onda potrebno to Bogu reći? Ne, Bogu to nije potrebno nego tebi jer ćeš s iskrenom molitvom otkriti sebe, učiti o sebi. Takvom molitvom prihvaćaš trenutačno stanje i Bogu prilaziš takav kakav jesi i sa stvarima kakve jesu.
Pred Bogom budi svoj i budi iskren. Pa ako i sumnjaš u njega, ako osjećaš da ne vjeruješ u njega, budi ponizan, hrabar i iskren pa reci: “Bože, ja ne vjerujem u tebe!” Ako ti je potrebno s Bogom se prepiri, prigovori mu. Sjeti se kako je Abraham prigovarao Bogu govoreći što će mu svi njegovi darovi kad mu nije dao potomstvo (Post 15,2-3) ili kad je savjetovao Boga oko Sodome i Gomore (Post 18,6-33). Sjeti se kako se Jakov hrvao s Bogom i iznudio blagoslov (Post 32,23-33). Vidiš li da je Bogu moguće sve reći? Dakako, Bogu je najdraže kad dođeš i kažeš mu sve što ti je na srcu. Bog ne može doći u tvoje srce ako mu ga prvo ne otvoriš. Naš Bog je silan, ali ne koristi prisilu. Zato kad moliš, otvori svoje srce tako što ćeš pred njega iznijeti sve ono što skrivaš u njemu; svaku radost, tugu, bol, patnju, sumnju, ljubav, mržnju, grijeh, ovisnost, neznanje… Nemoj krivo razumjeti, dobro je u svojoj molitvi koristiti molitvene formule i ponavljati ih. Pobožnost je dobra za duhovni život, ona je poput duhovnoga kondicijskog treninga.
Kao što športaši koriste iste vježbe za ono što žele postići, ovisno o športu kojim se bave, tako je dobro da se i ti u svom duhovnom životu poslužiš pojedinim pobožnostima da bi bio duhovno jak. Zato postoje takozvane duhovne vježbe i duhovne obnove – one obnavljaju tvoju duhovnu izmorenost nakon iscrpnog rada ili ako se duhovno zapostaviš. Poput fizičkoga treninga, i molitveni treninzi ne smiju ići naglo. Neka osoba na početku duhovnoga života mogla bi se odvažiti pa moliti dva sata, ali njezin duh još na to nije spreman. U početku treba započeti s manje zahtjevnim molitvama pa tek onda s vremenom rasti u molitvi. Kad se postigne određena “duhovna forma”, tada ne moraš više ići na duljinu trajanja molitve nego kreni u dubinu. Školu takve molitve daje nam Isus Krist.

mag theol. Darko Rapić

Mise kroz tjedan

Ponedjeljak,                       20.8.2018. Gradnići, 07:00h:

Željko Vučić za ++Petra i Martu i njihove ++.

Utorak,

21.8.2018.

Gradnići, 07:00h:

Franjo i Martina Zubac za ++ Franju, Anđu, Ivana, Ljubicu i Stipu.

Srijeda,

22.8.2018.

Blatnica, 18:00h:

Stana Vučić za ++ Ružu i Bojku Vučić i ost. ++.

Četvrtak,

23.8.2018.

Gradnići, 18:00h:

Obitelj za ++ roditelje Matiju i Jagu i ost. ++ iz obitelji.

Petak,

24.8.2018.

Gradnići, 07:00h:

Ilija i Anita Pehar za + Srećka i ost. ++.

Subota,    25.8.2018. Gradnići, 07:00h:

Sin Elvis za + oca Antu Ćorića.

Nedjelja,

26.8.2018.

Blatnica, 09:00h :

Mate Vučić (Rorić) za + Lucu, Matu, Jozu i ost. ++,

Gradnići, 11:00:

Pro populo.

Krštenje (s misom): Mate Prskalo.

Župne obavijesti

Darovatelji za obnovu krova stare župne kuće:

Martin Vučić (Vidasov) – 50E

Zdenko Ćorić – 50 E

Fra Kristofor Ćorić – 250 USD

Milenko Bojčić – 100 KM

Anka Vučić (Vuprom) – 100 KM

N.N. – 100 KM

Hvala našim dobročiniteljima!

Darovatelji za Novo groblje u Blatnici:

Tomislav Sušac (Šepić) – 200 KM

Ivan Rozić (Ivka) – 100 KM

Hvala našim dobročiniteljima!

Kršten je:

Krešimir Zubac, sin Franje Zupca i Marine r. Milićević iz Gradnića. Kršten je u crkvi sv. Blaža u Gradnićima.

Neka ga Bog blagoslovi na putu njegovoga odrastanja!

Ženidbeni navještaj:

Svoju ženidbu najavljuju: Alen Sušac sin Marinka Sušca i Angele r. Marić iz Gornje Blatnice i Martina Džankić kći Pere Džankića i Marije r. Sučić iz Lipe.

Neka ih Bog blagoslovi i prati u njihovom zajedničkom životu.

Sv. Ljudevit, zaštitnik članova Franjevačkoga svjetovnoga reda

U petak , 25. kolovoza Crkva, a posebice Franjevački red slavi blagdan sv. Ljudevita, koji je sa sv. Elizabetom zaštitnik Trećega reda sv. Franje. Kao i svake godine, tom prigodom Područno vijeće Ofs-a organizira duhovnu obnovu za svoje članove, ovaj put u  u Tomislavgradu ( takva duhovna obnova bila je upriličena i u našoj župi, i još i danas Trećari i z cijele Hercegovina pričaju kako ih je naša župa, na čelu s našim Trećarima, lijepo dočekala i ugostila). Ovim putem preporučamo u vaše molitve naše Trećare, koji se pripremaju na jesen dati svoje doživotne zavjete, a također, potičemo sve vas da dođete i vidite što je to Treći red i priključite se našemu bratstvu kao novi članovi.

ČIŠĆENJE CRKVE SKUPINA BROJ 24.

© 2016 Župa Gradnići
Design by Ibrahim